Suikerfeest 2025 – Eid-al-Fitr

Suikerfeest Eid-Al-Fitr 2025

Het Suikerfeest, ook bekend als Eid-al-Fitr, is een belangrijke islamitische feestdag. Het is de dag waarop het einde van de heilige maand Ramadan wordt gevierd, een periode die in het teken stond van vasten en zelfreflectie. Het Suikerfeest is op zijn beurt een tijd van dankbaarheid, vreugde en saamhorigheid. Veel moslims komen samen om te bidden, om cadeaus uit te delen en vooral om samen te vieren. Dit is alles wat je moet weten over het Suikerfeest 2025, wanneer het gevierd wordt en wat er gevierd wordt.

Wanneer is het Suikerfeest 2025 en daarna?

SuikerfeestDatum
202530 maart 2025
202619 maart 2026
20279 maart 2027
202826 februari 2028
202914 februari 2029
20304 februari 2030

Betekenis van Eid-al-Fitr

Eid-al-Fitr, vaak vertaald als het ‘Festival van het verbreken van het vasten’ en bekend als ‘het Kleine Feest’, is een tijd van feest, dankbaarheid en liefdadigheid. Het is een feest waarin vreugde centraal staat en waarbij opluchting overheerst nadat een maand van vasten en zelfdiscipline erop zit. Van zonsopgang tot zonsondergang hebben moslims zich de afgelopen maand onthouden van eten, drinken en andere lichamelijke behoeften. En dat moet groots gevierd worden.

Oorsprong van Eid-al-Fitr

De oorsprong van Eid-al-Fitr ligt in de islamitische geschiedenis. De profeet Mohammed, de stichter van de islam, zou dit feest hebben geïntroduceerd na zijn migratie van Mekka naar Medina. Hij kwam op het idee toen hij mensen in Medina feest zag vieren ter vermaak en ontspanning. Mohammed besloot twee nieuwe feestdagen te introduceren: Eid al-Fitr en Eid-al Adha.

Beide feestdagen zijn bedoeld om je dankbaarheid aan Allah te laten zien en om minderbedeelden te helpen. Het Suikerfeest komt direct na de Ramadan, de negende maand van de islamitische kalender, die ook de maand is waarin de eerste openbaring van de Koran aan Mohammed zou hebben plaatsgevonden.

Suikerfeest vieringen eten

Hoe vieren moslims Eid-al-Fitr?

Bij de dageraad van Eid-al-Fitr, na het zien van de nieuwe maan, beginnen de feestelijkheden. Moslims beginnen de dag met een speciaal gebed in de moskee, gevolgd door een feestelijk ontbijt – het eerste daglicht maaltijd in een maand. Het is ook een tijd van liefdadigheid, bekend als Zakat-al-Fitr, waarbij moslims voedsel of geld doneren aan de minderbedeelden. Daarnaast wensen moslims elkaar op deze dag ‘Eid Mubarak’ toe, oftewel een ‘Gezegend feest’. Daarna volgt een dag vol familiebezoekjes, het uitwisselen van cadeautjes en natuurlijk heerlijke lekkernijen. Denk bijvoorbeeld aan baklava of Turks fruit.

Suikerfeest: voorbereidingen en vieringen

De voorbereidingen voor het Suikerfeest beginnen al vroeg. Huizen worden schoongemaakt, nieuwe kleren worden gekocht en speciale lekkernijen worden bereid. Op de dag zelf zijn straten en huizen versierd, mensen dragen hun mooiste kleding en kinderen kijken uit naar cadeautjes en snoep. Het hoogtepunt van de dag is ongetwijfeld het samenzijn en het heerlijke eten, met een uitgebreide reeks van traditionele gerechten en zoetigheden.

In 2025 valt het Suikerfeest op 30 en 31 maart. Zoals met alle data op de islamitische kalender, kan dit variëren afhankelijk van de waarneming van de maan.

Suikerfeest en culturele diversiteit

Hoewel het Suikerfeest wereldwijd wordt gevierd, neemt het in elke cultuur zijn eigen vorm aan. In Turkije stond het feest lange tijd bekend als Seker Bayrami, oftewel Suikerfeest. Sindskort wordt het echter Ramazan Bayrami genoemd. Dat staat voor Ramadanfeest. In Turkije gaat het feest gepaard met een bijzonder soort zoetigheid genaamd ‘lokum’ (Turks Fruit). In Indonesië wordt het feest Lebaran genoemd. Hier wordt de speciale rijstcake ‘ketupat’ tijdens het Suikerfeest volop gegeten.

Suikerfeest eten

Suikerfeest en samenkomen

Het Suikerfeest is niet alleen een tijd voor moslims om te vieren, maar ook een gelegenheid om elkaar beter te leren kennen. Vooral in landen waar ook veel niet-moslims wonen. Zij worden in veel delen van de wereld uitgenodigd om deel te nemen aan de feestelijkheden, een kans om mee te doen en te leren over de culturele en religieuze praktijken van hun buren.