Christelijke feestdagen 2024

Christelijke feestdagen

Christelijke feestdagen spelen een belangrijke rol in de Nederlandse cultuur. Op deze pagina gaan we in op de geschiedenis, tradities, betekenis en relevante aspecten van christelijke feestdagen in Nederland. Wat zijn deze feestdagen en wat vieren we eigenlijk? We leggen het je graag uit.

De christelijke feestdagen op een rijtje

FeestdagDatum en dagWat vieren we?
DriekoningenZaterdag 6 januari 2024Herdenking van de wijzen die Jezus bezochten met geschenken
Goede VrijdagVrijdag 29 maart 2024Herdenking van de kruisiging van Jezus
1e PaasdagZondag 31 maart 2024Herdenking van de opstanding van Jezus
2e PaasdagMaandag 1 april 2024Tweede paasdag
HemelvaartsdagDonderdag 9 mei 2024Herdenking van de hemelvaart van Jezus naar de hemel
1e PinksterdagZondag 19 mei 2024Herdenking van de uitstorting van de Heilige Geest op de apostelen
2e PinksterdagMaandag 20 mei 2024Tweede pinksterdag
AdventZondag 1 december t/m dinsdag 24 december 2024Begin van de adventsperiode, voorbereiding op Kerstmis
1e KerstdagWoensdag 25 december 2024Herdenking van de geboorte van Jezus
2e KerstdagDonderdag 26 december 2024Tweede kerstdag

Geschiedenis van christelijke feestdagen in Nederland

In Ndederland zijn een aantal christelijke feestdagen officiële vrije dagen. Zo hoeven we niet naar school of naar ons werk tijdens Kerstmis en Pasen. Deze christelijke feestdagen kennen in Nederland echter een lange historie. Zo spelen belangrijke gebeurtenissen in het leven van Jezus Christus, zoals zijn geboorte tijdens Kerstmis en zijn dood en wederopstanding tijdens Pasen, al lang een belangrijke rol in ons land. In de Middeleeuwen en daarna werden deze feestdagen voornamelijk gevierd in de kerk en waren ze een belangrijk onderdeel van het kerkelijk jaar.

In de 16e eeuw brak in Nederland de Reformatie uit, wat resulteerde in de splitsing van de Christelijke kerk. Dit leidde tot verschillen in de viering van christelijke feestdagen tussen de protestantse en de katholieke gemeenschappen in Nederland. In katholieke kerken werd bijvoorbeeld gestart met een kerststal, terwijl protestanten vanwege hun beeldenverbond in eerste instantie de voorkeur gaven aan een kerstboom.

Vandaag de dag worden christelijke feestdagen nog altijd op verschillende manieren gevierd. Waar de één de nadruk legt op de religieuze betekenis van de feestdagen en dus ook in de kerk te vinden is, gebruiken anderen de feestdagen vooral als een gelegenheid om tijd door te brengen met familie en vrienden. Zo ondernemen ze leuke activiteiten samen en serveren ze uitgebreide maaltijden.

Christelijke feestdagen 2023

Tradities en gebruiken

In Nederland worden christelijke feestdagen op verschillende manieren gevierd. We hebben de belangrijkste hieronder voor je opgesomd. 

  • Kerstmis: Dit is een van de belangrijkste christelijke feestdagen in Nederland en wordt gevierd op 25 en 26 december. Het is een tijd van gezelligheid en samenzijn met familie en vrienden. Traditioneel wordt er een kerstboom in huis gezet, versierd met lichtjes en kerstballen. Ook wordt er vaak een uitgebreid kerstdiner gehouden en worden cadeautjes uitgewisseld. Daarnaast worden er vaak kerstliederen gezongen zoals ‘Stille nacht’ en worden er speciale kerstmarkten georganiseerd.
  • Pasen: Dit is een belangrijk feest voor Christenen en wordt gevierd op de eerste zondag na de eerste volle maan in de lente. Het is een feest van nieuw leven en wederopstanding ter ere van de verrijzenis uit de dood van Jezus. Traditioneel worden er paaseieren verstopt en worden er paasontbijten georganiseerd. In sommige regio’s van Nederland wordt er ook een paasvuur aangestoken om de winter symbolisch te verbranden. Daarnaast worden er paasbroden, ook wel bekend als paasstol, gebakken en is het ook gebruikelijk om een bezoek te brengen aan een kerkdienst. Tijdens het weekend van Pasen is overigens ook altijd het muziekfestival Paaspop in Schijndel en wordt op tv het muzikale paasevenement The Passion uitgezonden.
  • Hemelvaartsdag: Hemelvaartsdag valt 40 dagen na paaszondag en wordt gevierd als de dag waarop Jezus Christus ten hemel opsteeg. In Nederland wordt Hemelvaartsdag vaak gebruikt voor een dagje uit of om een lang weekend weg te gaan. Zo zijn pretparken en dierentuinen gewoon geopend. Daarnaast wordt jaarlijks met Hemelvaartsdag ook de festivals Dauwpop en Oerrock georganiseerd.
  • Pinksteren: Pinksteren is een Christelijke feestdag die 49 dagen na paaszondag wordt gevierd. Het is de dag waarop de Heilige Geest neerdaalde over de apostelen. In Nederland wordt Pinksteren vaak gebruikt om op vakantie te gaan of om een dagje uit te gaan. In sommige regio’s wordt er ook een Pinksterkermis georganiseerd. Daarnaast wordt ook Pinkpop vaak geassocieerd met Pinksteren. Toch vindt het driedaagse popfestival in Landgraaf niet altijd plaats in het Pinksterweekend, zoals in 2023 bijvoorbeeld. Wel zijn er andere feesten met Pinksteren, zoals de Pinksterfeesten op de dijk in Delfzijl en festival Jazz in Duketown in Den Bosch.
  • Allerheiligen en Allerzielen: Allerheiligen en Allerzielen zijn feestdagen die vooral in de katholieke traditie worden gevierd. Allerheiligen valt op 1 november en is een dag waarop alle heiligen en martelaren worden herdacht. Allerzielen valt op 2 november en is een dag waarop alle overledenen worden herdacht. Op deze dagen worden vaak bloemen en kaarsen geplaatst op graven en worden er kerkdiensten gehouden.

Christelijke rituelen en feestdagen

Bij ieder geloof horen ook bepaalde rituelen. Deze worden vaak uitgevoerd tijdens religieuze diensten en feestdagen.

Voorbeeld van ritueel

Een voorbeeld van zo’n ritueel is het kruisteken maken. Dit is een gebaar waarbij de gelovige een kruis maakt over het eigen lichaam door met de rechterhand achtereenvolgens het voorhoofd, de borst, de linker- en rechterschouder aan te raken. Dit gebaar verwijst naar de drie-eenheid van God en wordt vaak gemaakt aan het begin en einde van een gebed of religieuze dienst.

Een ander ritueel dat vaak wordt uitgevoerd is het delen van de communie. Dit is een sacrament waarbij de gelovigen symbolisch het lichaam en bloed van Christus ontvangen door het eten van een hostie (een stukje brood) en het drinken van wijn. Dit ritueel verwijst naar het Laatste Avondmaal, waarbij Jezus brood brak en wijn deelde met zijn discipelen.