Pasen 2025

Pasen

Pasen is een belangrijke christelijke feestdag dat elk jaar plaatsvindt op de eerste zondag na de eerste volle maan in de lente. In Nederland wordt Pasen op verschillende manieren gevierd. Daarbij horen tradities en symbolen. Op deze pagina vertellen we je alles over de betekenis van Pasen en de manier waarop het in Nederland wordt gevierd.

DagDag van de week + Datum 2025Uitleg
AswoensdagWoensdag 5 maartEerste dag van de vastentijd in de Katholieke kerk. Berouw en boetedoening worden herdacht.
PalmzondagZondag 13 aprilHerdenking van de intocht van Jezus in Jeruzalem, gelovigen dragen palmtakken.
Witte DonderdagDonderdag 17 aprilHerdenking van het laatste avondmaal van Jezus met zijn discipelen.
Goede VrijdagVrijdag 18 aprilHerdenking van de kruisiging en dood van Jezus. Vaak gevast en speciale kerkdiensten met ingetogen karakter.
Stille ZaterdagZaterdag 19 aprilDag van stilte en wachten op de wederopstanding van Jezus.
Paaszondag – Eerste PaasdagZondag 20 aprilBelangrijkste dag van het jaar voor christenen. De wederopstanding van Jezus wordt gevierd.
Paasmaandag – Tweede PaasdagMaandag 21 aprilDag na Pasen, in sommige landen (zoals Nederland) nog steeds een vrije dag. Vaak staan familie-activiteiten centraal.

Betekenis van Pasen

Voor christenen is Pasen de belangrijkste feestdag van het jaar. Het is de dag waarop ze de opstanding van Jezus Christus uit de dood vieren. Volgens de Bijbel stierf Jezus aan het kruis om de zonden van de mensheid te vergeven. Hij werd vervolgens begraven in een graf en stond drie dagen later op uit de dood. Zijn opstanding wordt gezien als een bewijs van zijn goddelijkheid en is daarom een essentieel onderdeel van het christendom.

Belangrijke dagen rondom Pasen zijn:

  • Aswoensdag
  • Palmzondag
  • Witte Donderdag
  • Goede Vrijdag
  • Stille Zaterdag
  • Paaszondag
  • Paasmaandag

Aswoensdag

Aswoensdag is de eerste dag van de vastentijd in de Katholieke kerk. Deze dag valt 46 dagen voor Pasen. Tijdens de kerkdienst wordt er as op het hoofd van gelovigen gestrooid in de vorm van een kruisje als teken van berouw en boetedoening. De as wordt gemaakt van de palmtakken die het jaar daarvoor tijdens Palmzondag zijn gebruikt. Het laat zien dat de mens vergankelijk is. Niet voor niets worden de woorden ‘Bedenk wel, mens, dat ge stof zijt en tot stof zult wederkeren’ uitgesproken.

Palmzondag

Palmzondag is de zondag voor Pasen waarop de intocht van Jezus in Jeruzalem wordt herdacht. Volgens de Bijbel zwaaiden de inwoners van Jeruzalem met palmtakken en legden ze hun mantels op de grond als teken van respect voor Jezus. Gelovigen dragen palmtakken tijdens de kerkdienst als symbool voor deze gebeurtenis.

Witte Donderdag

Witte Donderdag is de dag waarop het laatste avondmaal van Jezus met zijn discipelen wordt herdacht. Jezus vierde deze maaltijd samen met zijn discipelen op de avond voordat hij werd gearresteerd en gekruisigd. Tijdens deze maaltijd brak hij het brood en deelde hij de wijn met zijn discipelen, waarbij hij zei: “Het is mijn bloed dat voor jullie wordt uitgegoten”.

Goede Vrijdag

Goede Vrijdag is de dag waarop de kruisiging en dood van Jezus wordt herdacht. Het is een dag van rouw en bezinning. In veel kerken worden speciale kerkdiensten gehouden, waarbij het verhaal van de kruisiging wordt verteld en er wordt gebeden voor degenen die lijden. Veel mensen vasten op deze dag en onthouden zich van vlees, alcohol en andere luxes. In sommige landen is Goede Vrijdag een officiële feestdag. Dat geldt ook voor Nederland. Hierdoor hebben de meeste Nederlanders vrij op de vrijdag voor Pasen en zijn de scholen dicht.

Pasen 2025

Stille Zaterdag

Stille Zaterdag is de dag waarop christenen wachten op de opstanding van Jezus. Het is een dag van stilte en reflectie, waarop er geen kerkdiensten worden gehouden. Veel mensen brengen deze dag door in gebed en bezinning, terwijl ze wachten op de viering van Pasen.

Paaszondag is eerste dag Pasen

Paaszondag is de dag waarop de opstanding van Jezus wordt gevierd. Het is de belangrijkste dag van het jaar voor christenen. Volgens de Bijbel stond Jezus op de derde dag na zijn kruisiging op uit de dood. Deze gebeurtenis wordt tegenwoordig in Nederland gevierd door het eten van paaseieren en het organiseren van paaseierenzoektochten.

Het idee van het zoeken naar paaseieren komt voort uit het verhaal van Maria Magdalena die na de opstanding van Jezus naar zijn graf ging en ontdekte dat het leeg was. Een engel vertelde haar dat Jezus was opgestaan en daarop verspreidde zij deze boodschap onder de discipelen. Het zoeken naar paaseieren symboliseert het zoeken naar het lege graf en de opstanding van Jezus. Naast paaseieren wordt er op Paaszondag ook vaak lamsvlees gegeten als symbool voor Jezus, die vaak wordt gezien als het Lam Gods, Een Bijbelse naam voor Jezus.

Paasmaandag

Paasmaandag wordt in Nederland ook wel tweede paasdag genoemd en is een officiële vrije dag. Traditioneel wordt deze dag gebruikt om leuke activiteiten te ondernemen met familie of vrienden, zoals een dagje uit of een paasbrunch. In sommige regio’s worden er speciale paasvuren ontstoken en zijn er paasoptochten. Ook worden er in sommige kerken nog speciale diensten gehouden op deze dag.

Tradities en Symbolen van Pasen

Pasen is een feest van nieuw leven en van de lente. Het ei is daarom een belangrijk symbool in deze periode. Eieren worden gekookt, beschilderd en verstopt in de tuin of in huis. Kinderen gaan op zoek naar de eieren en verzamelen deze in hun mandjes. Ook worden er chocolade-eieren gegeven en gegeten tijdens Pasen.

Een ander belangrijk symbool is de paashaas. Volgens een oude legende verstopte de paashaas eieren in de tuinen van kinderen als verrassing. Tegenwoordig is de paashaas vooral een bekend figuur voor kinderen die cadeautjes en chocolade-eieren krijgen.

Buiten deze tradities zitten er natuurlijk ook religieuze tradities verbonden aan Pasen. Zo is er de vastenperiode in aanloop naar het paasfeest. Daarnaast gaan christenen tijdens Pasen bijvoorbeeld naar de kerk om de opstanding van Jezus te vieren.

Pasen in Nederland

In Nederland wordt Pasen gezien als een gezellige familieaangelegenheid. Veel mensen gaan ontbijten of brunchen met familie of vrienden en genieten van lekkere paasgerechten, zoals paasstol en gekookte eieren. Daarnaast worden er verschillende evenementen georganiseerd, zoals paasmarkten. Ook zijn er verschillende festivals die jaarlijks terugkeren rond de paasdagen. De meest bekende is misschien wel Paaspop.

Ook paasvuren zijn niet meer weg te denken. De paasvuren zijn een oude traditie die vooral in het oosten van Nederland wordt gevierd. Op eerste paasdag worden grote stapels hout in brand gestoken, wat een spectaculair gezicht is. Het paasvuur symboliseert het einde van de winter en het begin van de lente.