Nieuwjaarsdag is de dag waarop we het nieuwe jaar inluiden met feesten, vuurwerk en goede voornemens. Over de hele wereld wordt deze dag gevierd als het begin van een nieuw jaar vol hoop en mogelijkheden. Nieuwjaarsdag is een dag van viering en hoop, waarop we samen met vrienden en familie het begin van het nieuwe jaar vieren.
Op deze pagina ontdek je de verschillende feestelijke tradities en vieringen van Nieuwjaarsdag over de hele wereld.
Inhoudsopgave
ToggleOp welke dag valt Nieuwjaarsdag?
Nieuwjaarsdag valt altijd op 1 januari van het jaar. Dit is de eerste dag van het jaar volgens de gregoriaanse kalender die in de meeste landen wordt gebruikt.
Nieuwsjaarsdag | Datum | Dag |
---|---|---|
Nieuwjaarsdag 2024 | 1 januari 2024 | maandag |
Nieuwjaarsdag 2025 | 1 januari 2025 | woensdag |
Nieuwjaarsdag 2026 | 1 januari 2026 | donderdag |
Nieuwjaarsdag 2027 | 1 januari 2027 | vrijdag |
Nieuwjaarsdag 2028 | 1 januari 2028 | zaterdag |
Nieuwjaarsdag 2029 | 1 januari 2029 | maandag |
Nieuwjaarsdag 2030 | 1 januari 2030 | dinsdag |
Is Nieuwjaarsdag een vrije dag?
Nieuwjaarsdag is een feestelijke dag die in vele landen als officiële feestdag wordt gevierd. Zo is het in Nederland een dag waarop de meeste mensen kunnen genieten van een welverdiende vrije dag. Toch zijn er beroepen waarbij het werk op deze dag gewoon doorgaat, zoals in de zorg en horeca.
Oudejaarsdag daarentegen, is geen officiële feestdag en daarom moeten veel mensen op de laatste dag van het jaar wel gewoon aan het werk. Gelukkig maken de feestelijke sfeer en de voorbereidingen voor het nieuwe jaar, het werk op oudejaarsdag een stuk draaglijker.
Tot wanneer zeg je ‘de beste wensen’ of ‘gelukkig nieuwjaar’?
Wanneer is het moment om te stoppen met het zeggen van ‘de beste wensen’ of ‘gelukkig nieuwjaar’? Een vraag die velen zich stellen naarmate januari vordert. Hoewel er geen vaste regel is, is het over het algemeen gebruikelijk om dit te doen in de eerste week van januari. In Nederland wordt vaak gezegd dat je iemand tot en met 6 januari een gelukkig nieuwjaar mag wensen.
Dit heeft te maken met het feit dat 6 januari in de katholieke traditie ook wel Driekoningen genoemd wordt. Dit is de dag waarop de drie wijzen uit het oosten Jezus hebben bezocht en hem hun geschenken brachten. Wil jij iemand nog de beste wensen doen? Bekijk dan ook eens onze bijzondere nieuwjaarswensen.

Betekenis en geschiedenis van Nieuwjaarsdag in Nederland
Nieuwjaarsdag is de eerste dag van het jaar en symboliseert een nieuw begin. In Nederland staat het echter niet alleen voor een nieuw begin. Het is ook de dag waarop gestart wordt met goede voornemens voor het nieuwe jaar. Daarnaast is Nieuwjaarsdag een dag waarop veel mensen samenkomen met vrienden en familie om het nieuwe jaar te vieren en elkaar het beste te wensen.
De viering van deze dag heeft in Nederland een lange geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. In deze tijd werd het nieuwe jaar vaak gevierd op 25 december, het feest van de geboorte van Jezus Christus. Later werd dit verplaatst naar 1 januari, de dag waarop de Romeinen het begin van het nieuwe jaar vierden.
In Nederland werd Nieuwjaarsdag vroeger vaak gevierd met kerkdiensten en feesten op straat. Tijdens deze feesten werd vaak vuurwerk afgestoken en werden er oliebollen en andere lekkernijen uitgedeeld. Ook werden er in sommige streken tradities in ere gehouden, zoals het nieuwjaarszingen of de nieuwjaarsduiken in de zee.
Tegenwoordig wordt Nieuwjaarsdag in Nederland vooral gevierd met familie en vrienden thuis of in de stad. Veel mensen maken goede voornemens voor het nieuwe jaar en kijken terug op het afgelopen jaar. Ook wordt er vaak vuurwerk afgestoken om het nieuwe jaar feestelijk in te luiden en wordt er lekker gegeten met oliebollen en Vegter’s rolletjes.
Nieuwjaarsdag en goede voornemens
Nieuwjaarsdag is niet alleen een dag van feesten en tradities, maar ook een moment om stil te staan bij persoonlijke doelen en veranderingen voor het komende jaar. Deze focus op persoonlijke groei en verbetering wordt vaak uitgedrukt in de vorm van goede voornemens.
Het maken van goede voornemens is een positieve manier om het nieuwe jaar te beginnen met een gevoel van doelgerichtheid en motivatie. Het kan een uitdaging zijn om deze voornemens vol te houden, maar het belangrijkste is om realistische doelen te stellen en kleine stappen te nemen om ze te bereiken. Wanneer je bijvoorbeeld als goed voornemen hebt om vaker te sporten, is het niet handig om meteen te starten met vijf dagen per week. Probeer eerst eens één of twee dagen per week om je doel te bereiken.
Populaire goede voornemens in Nederland
De meest populaire goede voornemens in Nederland hebben vaak te maken met gezondheid, persoonlijke groei en financiële stabiliteit. Afvallen en meer sporten zijn klassieke voorbeelden van goede voornemens die gericht zijn op het verbeteren van de gezondheid. Andere populaire voornemens zijn stoppen met roken, minder alcohol drinken, meer tijd doorbrengen met vrienden en familie, en meer lezen.
Festiviteiten rondom nieuwjaarsdag
De eerste dag van het nieuwe jaar moet natuurlijk gevierd worden. In Nederland wordt dat op verschillende manieren gedaan. Tijdens deze evenementen kun je bijvoorbeeld naar feesten gaan, smullen van speciale nieuwjaarsgerechten, je voornemens voor het nieuwe jaar maken en adembenemende vuurwerkshows bekijken. Hieronder worden enkele van de belangrijkste tradities voor Nieuwjaarsdag in Nederland beschreven.
Vuurwerk afsteken tijdens Nieuwjaarsdag en belangrijke veiligheidstips
Het afsteken van vuurwerk is een belangrijke traditie tijdens de viering van Nieuwjaarsdag in veel landen, waaronder Nederland. Het is een spectaculaire manier om het nieuwe jaar te verwelkomen en het zorgt voor een feestelijke sfeer. Daarnaast wordt het ook gezien als een manier om boze geesten te verjagen. Echter, vuurwerk kan ook gevaarlijk zijn. Het kan leiden tot brandwonden, verwondingen aan onder meer ogen en gehoorbeschadiging. Elk jaar raken er in Nederland veel mensen gewond door vuurwerk.
Om veilig van het vuurwerk te kunnen genieten, zijn er een aantal belangrijke veiligheidstips. Draag bijvoorbeeld altijd een veiligheidsbril om je ogen te beschermen tegen rondvliegende vonken. Steek het vuurwerk af op een veilige afstand van andere mensen en gebouwen, bij voorkeur op een open plek. Gebruik een lanceerplatform om vuurpijlen af te steken en zet deze stevig vast in de grond. Houd altijd een emmer water, een blusdeken of een brandblusser bij de hand voor het geval er iets mis gaat. Het is ook belangrijk om nooit alcohol te drinken tijdens het afsteken van vuurwerk, omdat dit je reactievermogen kan verminderen.
Door deze veiligheidsmaatregelen te nemen, kun je op een verantwoorde en veilige manier genieten van het afsteken van vuurwerk tijdens Nieuwjaarsdag.

Nieuwjaarsduik
Een unieke Nieuwjaarsdagtraditie in Nederland is de Nieuwjaarsduik. Dit evenement vindt plaats op verschillende locaties langs de Nederlandse kustlijn. Mensen komen hier bijeen om samen het nieuwe jaar te beginnen met een frisse duik in de koude zee. Gekleed in zwemkleding wordt door een grote groep mensen het water in gerend. De Nieuwjaarsduik trekt jaarlijks duizenden deelnemers en toeschouwers.
Nieuwjaarsconcerten
Op Nieuwjaarsdag vinden er in Nederland verschillende Nieuwjaarsconcerten plaats. Deze concerten worden uitgevoerd door orkesten en koren en hebben vaak een feestelijk karakter. In Nederland zijn er verschillende Nieuwjaarsconcerten, zoals het Nieuwjaarsconcert van het Concertgebouworkest in Amsterdam en het Nieuwjaarsconcert van de Rotterdams Philharmonische Orkest in Rotterdam.Liever thuisblijven? Dan kun je natuurlijk ook het Nieuwjaarsconcert van de Wiener Philharmoniker in Wenen zien op tv.
Nieuwjaarsborrel
Een andere Nederlandse traditie is de Nieuwjaarsborrel. Dit is een informele bijeenkomst waarop mensen elkaar de beste wensen voor het nieuwe jaar geven en vaak samen een drankje drinken. Deze bijeenkomsten worden vaak georganiseerd op de werkvloer of door verenigingen en clubs.
Oudejaarsloterij
Ook de Oudejaarsloterij is ontzettend populair. Veel mensen kopen speciale Oudejaarsloten in de hoop een grote geldprijs te winnen. Maar wanneer weet je dan wat je gewonnen hebt? De trekking van de Oudejaarsloterij vindt plaats op 1 januari om middernacht. Zodra het aftellen voor het nieuwe jaar klaar is, kun je online meteen kijken of je prijs hebt.
Nieuwjaarsmenu
Op de eerste dag van het nieuwe jaar wordt er in veel Nederlandse huishoudens een feestelijk Nieuwjaarsmenu geserveerd. Dit kan bestaan uit traditionele gerechten zoals oliebollen. Naast oliebollen zijn er ook andere lekkernijen die tijdens deze feestdag gegeten worden, zoals appelflappen en appelbeignets. Ook wordt er champagne gedronken. In het Noorden van het land worden op de eerste dag van het nieuwe jaar ook vaak kniepertjes of nieuwjaarsrolletjes genuttigd.
Zijn winkels op 1 januari (Nieuwjaarsdag) open?
In Nederland zijn op 1 januari steeds meer winkels open. Ondanks dat er nog steeds grote winkelketens en kleine lokale winkels gesloten zijn, zien we de afgelopen jaren dat steeds meer winkels de deuren openen. Denk hierbij aan supermarkten, kledingwinkels en andere zaken die open kunnen zijn. Ook kunnen sommige winkels op toeristische locaties of in stadscentra ervoor kiezen om op Nieuwjaarsdag open te zijn.
Het is verstandig om de openingstijden van specifieke winkels te controleren voordat je op pad gaat, om er zeker van te zijn of ze open zijn of niet.

Nieuwjaarsdag in Nederland vs. andere landen
Nieuwjaarsdag is een wereldwijd feest dat in veel landen op verschillende manieren wordt gevierd. Hoewel veel van deze vieringen enigszins op elkaar lijken, hebben ze allemaal hun eigen unieke tradities en gebruiken. Hieronder bespreken we hoe Nieuwjaarsdag in Nederland verschilt van andere landen.
Verschillende Nieuwjaarstradities wereldwijd
In veel landen wordt Nieuwjaar gevierd met vuurwerk, feesten en familiebijeenkomsten. Toch zijn er enkele verschillende gebruiken die uniek zijn voor bepaalde landen. In Spanje bijvoorbeeld, slaan mensen om twaalf uur ’s nachts twaalf druiven achterover. Elke druif symboliseert een maand van het jaar. Het idee is dat als je alle twaalf druiven binnen 12 seconden kunt eten dat je het komende jaar geluk hebt. In Spanje moet je dan ook nooit gek opkijken als je in de supermarkt verpakkingen tegenkomt met twaalf druiven.
In Japan vieren mensen Nieuwjaar door hun huizen grondig schoon te maken, de boze geesten weg te jagen en hun voorouders te eren. Op Oudejaarsavond luisteren veel Japanners naar de Joya no Kane bij een Boeddhistische tempel. In die traditie luidt 108 keer een bel om de 108 aardse verlangens te symboliseren die, volgens het boeddhisme, de mensheid plagen. Daarnaast eten ze in Japan geen oliebollen, maar de rijstkoekjes mochi.
Hoe wordt Nieuwjaarsdag elders gevierd?
In veel landen wordt Nieuwjaar op dezelfde manier gevierd als in Nederland. Mensen komen samen, wensen elkaar een gelukkig nieuwjaar en heffen het glas. In sommige landen wordt Nieuwjaar echter op heel andere manieren gevierd. In Rusland bijvoorbeeld, wordt Nieuwjaar gevierd op 14 januari volgens de Juliaanse kalender. In plaats van kerstbomen, versieren Russen sparrenbomen met speelgoed, snoep en andere versieringen.
In India viert men Nieuwjaar op verschillende data, afhankelijk van de regio. In veel delen van India vieren mensen Nieuwjaar met kleurrijke optochten, dansen en vuurwerk. In andere delen van India is Nieuwjaar een tijd van gebed en meditatie. Dit zorgt ervoor dat iedereen op een geheel eigen wijze Nieuwjaarsdag kan vieren.