Binnen het Jodendom zijn er tal van feestdagen die elk een speciale betekenis en geschiedenis hebben. Deze Joodse feestdagen worden gevierd om belangrijke gebeurtenissen te herdenken. Het is een tijd waarin families en vrienden bij elkaar komen om samen te eten, te bidden en te zingen. Sommige feesten worden gevierd met uitbundige tradities en cadeaus, terwijl andere juist een ingetogen karakter hebben. Op deze pagina vertellen we je meer over deze Joodse feestdagen.
Inhoudsopgave
ToggleJoodse feestdagen in 2024
In 2024 vallen de Joodse feestdagen op de volgende data:
Feestdag | Datum in Nederland | Uitleg |
---|---|---|
Pesach | 22 – 30 april 2024 | Feest van de uittocht uit Egypte, waarbij Joden de bevrijding uit slavernij vieren en matzes (ongezuurd brood) eten. |
Sjavoeot | 11 – 13 juni 2024 | Wekenfeest, waarbij de openbaring van de Thora op de berg Sinaï wordt herdacht en zuivelgerechten worden gegeten. |
Rosj Hasjana | 2 – 4 oktober 2024 | Joods Nieuwjaar, waarop de schepping van de mens wordt gevierd en waarop God oordeelt over de wereld en de mensheid. |
Jom Kipoer | 11 – 12 oktober 2024 | Grote Verzoendag waarop Joden vasten en zich verzoenen met God voor zonden die ze hebben begaan. |
Soekot | 16 – 23 oktober 2024 | Loofhuttenfeest waarop Joden in zelfgemaakte hutten wonen om te herinneren aan de tocht van het Joodse volk door de woestijn. |
Simchat Thora | 24 – 25 oktober 2024 | Vreugde der Wet waarbij het einde en het begin van de jaarlijkse lezing van de Thora wordt gevierd. |
Chanoeka | 25 december 2024 – 2 januari 2025 | Feest ter herinnering aan de herinwijding van de Tweede Tempel in Jeruzalem. Wordt ook wel ‘feest der lichtjes’ genoemd. |
Joodse Hoogfeesten
De Joodse Hoogfeesten zijn vier speciale dagen. Het begint met Rosh Hashanah, dit is de Joodse Nieuwjaarsdag. Tijdens deze dag denken Joden na over hun doelen en prioriteiten voor het komende jaar. Daarna is er Jom Kipoer, dit is de Grote Verzoendag. Op deze dag vasten en bidden Joden om vergeving voor hun zonden.
Het Loofhuttenfeest, ook wel Soekot genoemd, herdenkt de tijd dat de Israëlieten in hutten leefden tijdens hun reis door de woestijn. Tot slot is er Simchat Thora, dit is de Vreugde van de Wet en wordt gevierd aan het einde van het Loofhuttenfeest. Dit markeert het einde en het begin van de jaarlijkse lezing van de Thora.
Andere Joodse feesten
Naast de Hoogfeesten omvat de Joodse kalender verschillende andere religieuze feestdagen. Pesach, ook bekend als het Joodse Paasfeest, herdenkt de bevrijding van de Israëlieten uit de slavernij in Egypte. Shavuot, het Wekenfeest, herdenkt de ontvangst van de Tien Geboden op de berg Sinaï. Tisha B’Av is een vastendag ter herdenking van de verwoesting van de Tempel in Jeruzalem. Chanoeka, het Feest van de Lichtjes, herdenkt de herinwijding van de Tweede Tempel en de wonderbaarlijke olie die acht dagen lang bleef branden. Purim, het Lotenfeest, herdenkt de redding van de Joden in het oude Perzië.
De belangrijkste Joodse feesten op een rij
Rosj Hasjana (Joods nieuwjaar)
Rosj Hasjana is de viering van het Joodse Nieuwjaar en wordt op de eerste en tweede dag van de Hebreeuwse maand Tisjrei gevierd. Tijdens deze feestdagen wordt er gebeden en gevast. Het is gebruikelijk om op Rosj Hasjana appel in honing te dippen om zoetigheid en een goed nieuwjaar te symboliseren. Het is ook een moment waarop zelfreflectie plaatsvindt en waarop men terugblikt op het afgelopen jaar.
Jom Kipoer (Grote Verzoendag)
Jom Kipoer is de heiligste dag in het Joodse jaar en wordt tien dagen na Rosj Hasjana gevierd. Op deze dag wordt er gevast en gebeden om vergeving te vragen voor zonden die in het afgelopen jaar zijn begaan. Tijdens de diensten in de synagoge worden teksten uit de Thora gelezen die gaan over berouw en vergeving. Het einde van Jom Kipoer wordt gevierd met het blazen van de sjofar, een ramshoorn, als teken van een nieuw begin.
Soekot (Loofhuttenfeest)
Soekot is het feest waarbij wordt herdacht dat het Joodse volk veertig jaar in de woestijn leefde en in tenten of loofhutten sliep. Tijdens het feest wordt er ook dankbaarheid geuit voor de oogst en het overvloedige voedsel. Men bouwt loofhutten in de tuin of op het balkon en viert het feest met familie en vrienden.
Simchat Thora (Vreugde der Wet)
Simchat Thora wordt aan het einde van Soekot gevierd en betekent ‘Vreugde der Wet’. Tijdens deze feestdag wordt de voltooiing van het jaarlijkse lezen van de Thora gevierd. Er wordt gedanst met de Thora-rollen in de synagoge en de laatste hoofdstukken van Devariem (Deuteronomium) worden gelezen en direct daaropvolgend het eerste hoofdstuk van Bereesjiet (Genesis).
Pesach (Joods Pasen)
Pesach is het Joodse Pasen. Op deze feestdag wordt herdacht dat het Joodse volk werd bevrijd uit Egypte. Tijdens het feest wordt gevierd dat Joden werden bevrijd uit de slavernij. Op deze speciale dag wordt er ongezuurd brood gegeten om te herinneren aan de haastige uittocht uit Egypte. Het verhaal van de uittocht wordt verteld tijdens de seder, een feestelijke maaltijd die op de eerste en tweede avond van Pesach wordt gehouden.
Sjavoeot (Wekenfeest)
Sjavoeot wordt 7 weken na Pesach gevierd en herinnert aan de ontvangst van de Tien Geboden op de berg Sinaï. Het is ook een oogstfeest waarbij men zich dankbaar toont voor de oogst en er zuivelproducten worden gegeten. Tijdens het feest worden er speciale gebeden verricht en wordt de Thora gelezen.
Tisha B’Av (Nationale rouwdag)
Tisha B’Av is een vastendag en herdenkt verschillende rampen die de Joodse gemeenschap hebben getroffen, zoals de verwoesting van de Tempels in Jeruzalem en de verdrijving van de Joden uit Spanje in 1492. Op deze rouwdag wordt er in de synagoge uit de Klaagliederen voorgelezen en vasten Joden vanaf zonsondergang tot het vallen van de avond de volgende dag.
Chanoeka (Feest van de lichtjes)
Chanoeka is misschien wel de meest bekende Joodse feestdag. Dit feest, ook wel ‘feest der lichtjes’ genoemd, staat in het teken van de herovering van de Tempel in Jeruzalem in 164 v.Chr. Het feest duurt acht dagen en nachten en wordt gevierd door het aansteken van de chanoekia, een achtarmige kandelaar. Ook worden er speciale gerechten gegeten, zoals latkes en soefganiot.
Poerim (Lotenfeest)
Poerim herdenkt de redding van de Joden in Perzië van de genocide die Haman, een hoge ambtenaar aan het hof van koning Ahasveros, had gepland. Het feest wordt gevierd door het lezen van het Bijbelboek Esther en door het geven van cadeautjes aan vrienden en familie. Ook worden er speciale gerechten gegeten, zoals hamantaschen (gevulde koekjes die ook wel Hamansoren worden genoemd).
Tradities en rituelen van Joodse feestdagen
Er zijn verschillende tradities en rituelen die horen bij Joodse feestdagen. Veel Joden brengen tijd door in de sjoel (synagoge) voor gebeden en speciale diensten. Er zijn specifieke gebeden en zegeningen die horen bij elke feestdag. Kaarsen aansteken en speciale maaltijden zijn ook belangrijke onderdelen van de viering van Joodse feestdagen.
Geloofsovertuiging binnen het Jodendom
Het Jodendom kent verschillende belangrijke geloofsovertuigingen die centraal staan in de religie. Deze geloofsovertuigingen zijn:
- Het geloof in één God: Het Jodendom is een monotheïstische religie, wat betekent dat Joden geloven in één God. Deze God wordt beschouwd als almachtig en alwetend, en wordt vaak aangeduid als “Adonai” of “Hashem”.
- De heiligheid van de Hebreeuwse Bijbel: De Hebreeuwse Bijbel bestaat uit drie delen: de Thora, de profeten en de geschriften. Deze teksten worden als heilig beschouwd en vormen de basis van het Joodse geloof en de Joodse tradities.
- De Messias: Joden geloven in een beloofde leider, de Messias genaamd, die zal komen om de wereld te verlossen. Er wordt aangenomen dat de Messias zal zorgen voor vrede en gerechtigheid op aarde.
- Het geloof in een leven na de dood en de opstanding van de doden: Joden geloven in een leven na de dood en de opstanding van de doden. Het is de overtuiging dat de ziel voortleeft na de dood en dat er op een dag een opstanding zal plaatsvinden waarbij de lichamen van de overledenen herenigd zullen worden met hun zielen.
Meer leren over Joden
Als je meer wilt leren over Joodse feestdagen, zijn er verschillende manieren om dat te doen. Hier zijn een aantal suggesties:
Boeken: Er zijn veel boeken geschreven over Joodse feestdagen, zowel in de vorm van religieuze teksten als in de vorm van informatieve boeken. Een bekend voorbeeld is ‘The Jewish Holidays: A Guide and Commentary’ door Michael Strassfeld.
Documentaires: Er zijn verschillende documentaires beschikbaar die dieper ingaan op de geschiedenis, betekenis en viering van Joodse feestdagen. Zo biedt de National Geographic-documentaire ‘Jerusalem: Center of the World’ een interessant inzicht in de betekenis van de stad Jeruzalem voor de Joodse feestdagen.
Gemeenschapsbijeenkomsten en evenementen: Joodse gemeenschappen organiseren vaak bijeenkomsten en evenementen om de feestdagen te vieren en te leren over de betekenis ervan. Bezoek bijvoorbeeld een lokale synagoge of Joodse organisatie om deel te nemen aan vieringen en evenementen.