Sinterklaas 2024

Sinterklaas

Sinterklaas 2024 is een traditioneel feest dat gevierd wordt in Nederland en België. Het is een feest dat vooral gericht is op kinderen en het draait om de figuur van Sinterklaas en zijn helpers, de Pieten. In deze tekst zullen we de geschiedenis van Sinterklaas bespreken, evenals de manieren waarop het feest gevierd wordt en de belangrijkste figuren die een rol spelen in de Sinterklaastraditie. Dit is alles wat je moet weten over Sinterklaas 2024!

Op welke dag valt Sinterklaas? 

Sinterklaas valt ieder jaar op 5 december en valt daarmee in dezelfde maand als Kerstmis. In 2024 is Sinterklaas op een donderdag. De intocht is een aantal weken eerder en valt in veel steden en dorpen op 16 november. Waar de landelijke intocht Sinterklaas wordt gehouden, is nog niet bekend. In 2023 werd gekozen voor Gorinchem.

SinterklaasDatumDag
Sinterklaas 20245 december 2024donderdag
Sinterklaas 20255 december 2025vrijdag
Sinterklaas 20265 december 2026zaterdag
Sinterklaas 20275 december 2027zondag
Sinterklaas 20285 december 2028dinsdag
Sinterklaas 20295 december 2029woensdag
Sinterklaas 20305 december 2030donderdag

Sinterklaasviering tradities

Sinterklaasviering in Nederland kent een aantal eeuwenoude gewoonten. Elk jaar kijkt jong en oud weer uit naar de komst van Sinterklaas en zijn Pieten. Hieronder een overzicht van een aantal tradities.

Sinterklaasjournaal

Het Sinterklaasjournaal is een televisieprogramma dat elk jaar wordt uitgezonden in Nederland. Het programma gaat over Sinterklaas en zijn aankomst in Nederland. Kinderen kunnen het programma al voordat Sinterklaas in Nederland is volgen en zo meer te weten komen over de reis van Sinterklaas en zijn pieten. Ieder jaar ziet het er even naar uit dat het Sinterklaas niet gaat lukken om op tijd in Nederland te komen, maar gelukkig komt dat tijdens de intocht van Sinterklaas altijd goed.

Schoentje zetten

Het schoentje zetten is een traditie die hoort bij het Sinterklaasfeest. Kinderen zetten hun schoen bij de schoorsteen of bij de voordeur. Daarna zingen ze een Sinterklaasliedje. Vaak stoppen kinderen ook een tekening, verlanglijstje of gedichtje voor Sint en zijn pieten in de schoen. Voor het paard leggen ze een wortel klaar. Ze hopen dat Sinterklaas en zijn Pieten de schoen leeghalen en er vervolgens een cadeautje in doen als ze ’s nachts langskomen.

Sinterklaas schoen zetten

Intocht met stoomboot

De intocht van Sinterklaas is een feestelijke dag in november waarbij Sinterklaas en zijn pieten in Nederland aankomen. Vaak komt hij aan met zijn stoomboot. Bij de intocht zijn veel ouders met kinderen aanwezig om Sinterklaas en zijn pieten welkom te heten. Zij worden beloond met pepernoten. Na de intocht van Sinterklaas kunnen kinderen ook starten met hun schoen zetten.

Sinterklaascadeaus en -gedichten

Bij het Sinterklaasfeest horen cadeaus en gedichten. Kinderen krijgen cadeaus van Sinterklaas en zijn pieten. Ook maken mensen gedichten voor elkaar waarin ze iets leuks of grappigs vertellen. Het is een traditie die ervoor zorgt dat het Sinterklaasfeest extra gezellig wordt. Daarnaast worden er ook vaak surprises gemaakt. Je kunt het tegenwoordig zo gek niet bedenken of er is al eens een surprise van gemaakt. Houdt iemand bijvoorbeeld van gamen? Dan kun je zijn cadeau inpakken in een van karton gemaakte spelcomputer.

Geschiedenis van Sinterklaas

De oorsprong van Sinterklaas gaat terug tot de Middeleeuwen. Het feest was toen nog een religieuze feestdag die gevierd werd ter ere van de heilige Sint-Nicolaas, een bisschop uit de vierde eeuw die bekendstond om zijn vrijgevigheid en zorg voor kinderen. In de loop der eeuwen ontwikkelde de figuur van Sint-Nicolaas zich tot de Sinterklaas zoals we die vandaag kennen, een vriendelijke oude man met een lange baard en een mijter op zijn hoofd. Ook de Pieten, zijn helpers, kwamen later bij het feest.

Sinterklaas werd in de negentiende eeuw een nationaal feest in Nederland en België. In deze tijd werd Sinterklaas meer een kinderfeest dan een religieuze viering.

Sinterklaas 2023 strooigoed

Karakteristieke figuren in de Sinterklaastraditie

De belangrijkste figuren in de Sinterklaastraditie zijn natuurlijk Sinterklaas en zijn helpers, de Pieten. Sinterklaas wordt afgebeeld als een oude man met een lange witte baard, een mijter op zijn hoofd en een staf in zijn hand. Hij draagt een rode tabberd en heeft een witte baard.

De Pieten hebben in de loop der tijd een evolutie doorgemaakt. In het verleden werden de Pieten afgebeeld als stereotype zwarte mensen, met kroeshaar, rode lippen en grote gouden oorbellen. Tegenwoordig wordt steeds vaker gekozen voor een roetpiet. Deze pieten hebben vegen van roet op hun gezicht, deze zijn afkomstig van de schoorsteen waar ze doorheen moeten. Het vrolijke karakter en de gekleurde pakjes van de pieten zijn niet veranderd.

Veranderingen in de Sinterklaastraditie

De laatste jaren is er discussie ontstaan over de figuur van Zwarte Piet en de mogelijke negatieve associaties die mensen kunnen hebben bij het uiterlijk en de rol van Zwarte Piet. Sommige mensen ervaren Zwarte Piet als een karikatuur van zwarte mensen en zien het als een vorm van racisme en discriminatie.

Als reactie hierop zijn er verschillende initiatieven ontstaan om het uiterlijk en de naam van Zwarte Piet aan te passen. In veel plaatsen in Nederland zijn er al roetveegpieten, waarbij het gezicht van de Piet niet helemaal zwart is, maar roetvegen heeft om aan te geven dat hij door de schoorsteen is gekropen. Daarnaast wordt er ook steeds vaker gesproken over andere namen voor de figuur van Zwarte Piet, zoals Piet of Schoorsteenpiet, om de associatie met een zwarte huidskleur te vermijden. De veranderingen gebeuren niet overal in Nederland op dezelfde manier en snelheid. De discussie is dan ook nog steeds gaande.

Sinterklaas traditie

Sinterklaas in België op 6 december

In België wordt Sinterklaas niet op 5 december, maar juist op 6 december gevierd. Dat is de dag die bekendstaat als de verjaardag van Sinterklaas. Net als in Nederland is Sinterklaas ook in België een belangrijke feestdag. Toch wordt het wel iets anders gevierd. Hieronder een aantal verschillen op een rijtje:

  • Sinterklaas komt niet net als in Nederland ieder jaar in een andere stad aan met zijn stoomboot, maar ieder jaar opnieuw in Antwerpen.
  • Het paard van Sinterklaas heette in Nederland altijd Amerigo. Nadat de witte schimmel van Sinterklaas met pensioen ging, werd hij vervangen door Ozosnel. In België heet het paard van Sinterklaas Slecht-Weer-Vandaag.
  • In België behoren pepernoten niet tot de lekkernijen voor tijdens Sinterklaas. In plaats daarvan genieten kinderen van speculoos, mandarijntjes en chocolade.
  • In Nederland stoppen kinderen in hun schoen vaak een wortel voor het paard en een zelfgemaakte tekening voor de Sint. In België gebeurt dit ook, maar wordt Piet ook regelmatig een biertje toegestopt.
  • Nederlandse kinderen genieten in aanloop naar Sinterklaas van het zogenaamde Sinterklaasjournaal, in België wordt ‘Dag Sinterklaas’ uitgezonden.
  • In België is Sinterklaas echt een feest voor de kinderen. Zij doen niet aan lootjes trekken om volwassenen cadeautjes te geven.

FAQ – Veelgestelde vragen over Sinterklaas 2024

Welke datum komt Sinterklaas aan?

Elk jaar komt Sinterklaas aan in Nederland op een andere datum. In 2024 is de landelijke intocht op 16 november. Dit is ook de dag waarop kinderen voor het eerst hun schoentje kunnen zetten. Sinterklaas blijft tot het Sinterklaasfeest op 5 december.

Hoeveel Sinterklaas cadeaus?

Bij het Sinterklaasfeest geven Sinterklaas en zijn Pieten cadeaus aan kinderen. Hoeveel cadeaus een kind krijgt, verschilt per gezin. Het is afhankelijk van de afspraken die Sinterklaas hierover heeft gemaakt met de ouders.