Bevrijdingsdag 2025

Bevrijdingsdag

Bevrijdingsdag, de dag waarop je ‘s ochtends vroeg op de straten vrolijke muziek hoort en feestelijke decoraties ziet hangen. 5 mei is de dag waarop we onze vrijheid vieren en herdenken hoe deze tot stand is gekomen. Tegenwoordig vieren we niet alleen de bevrijding van Nederland, maar ook de universele waarden van vrijheid, democratie en mensenrechten. Op deze dag is er van alles te doen en te beleven. Zo kun je feesten tijdens het Nationaal Bevrijdingsfestival of een van de vele lokale evenementen bijwonen.

Wanneer is Bevrijdingsdag?

BevrijdingsdagDatumDag
Bevrijdingsdag 20255 mei 2025maandag
Bevrijdingsdag 20265 mei 2026dinsdag
Bevrijdingsdag 20275 mei 2027woensdag
Bevrijdingsdag 20285 mei 2028vrijdag
Bevrijdingsdag 20295 mei 2029zaterdag
Bevrijdingsdag 20305 mei 2030zondag

Is Bevrijdingsdag een vrije dag? De regels rondom 5 mei

Is 5 mei een vrije dag? Eens in de 5 jaar is iedereen vrij. Veel mensen willen echter graag weten of voor hun Bevrijdingsdag ieder jaar een vrije dag is. Daarover vertellen we je graag meer.

Bevrijdingsdag is in Nederland sinds 1990 een nationale feestdag. Dit betekent dat de overheid en de meeste bedrijven en organisaties deze dag erkennen en dat werknemers in principe vrij zijn, maar dat is niet bij ieder bedrijf zo. Ambtenaren zijn over het algemeen vrij op deze dag, maar er zijn genoeg mensen die wel gewoon moeten werken.

Werkgevers bepalen zelf of werknemers vrij zijn

Hoewel Bevrijdingsdag een nationale feestdag is, betekent dit niet dat iedereen automatisch vrij is op deze dag. Werkgevers zijn namelijk niet verplicht om hun werknemers op deze dag vrij te geven. Of werknemers vrij zijn op Bevrijdingsdag hangt dus af van de afspraken die gemaakt zijn tussen werkgever en werknemer.

Bevrijdingsdag eens in de vijf jaar een vrije dag

Bevrijdingsdag is niet elk jaar automatisch een vrije dag. Eens in de vijf jaar wordt deze dag namelijk uitgeroepen tot een nationale vrije dag. Dit is in zogenaamde lustrumjaren. De laatste keer dat dit gebeurde was op 5 mei 2020 en de eerstvolgende keer is op 5 mei 2025.

Scholen zijn gesloten op Bevrijdingsdag

Scholen zijn op Bevrijdingsdag altijd gesloten, omdat deze dag valt onder de schoolvakanties. Dit betekent dat kinderen vrij zijn en niet naar school hoeven.

Bevrijdingsdag in Nederland

Activiteiten op Bevrijdingsdag

Op Bevrijdingsdag worden er in heel Nederland verschillende activiteiten georganiseerd. Een van de belangrijkste activiteiten zijn de Bevrijdingsfestivals, die elk jaar in verschillende steden plaatsvinden. Deze festivals bieden een podium aan zowel bekende als onbekende artiesten en hebben als doel om de vrijheid te vieren. Daarnaast vinden er ook herdenkingsbijeenkomsten en lezingen plaats, waarbij stil wordt gestaan bij de mensen die hebben gestreden voor onze vrijheid en de slachtoffers van oorlog en geweld.

Bevrijdingsfestivals vinden door heel Nederland plaats en zijn gratis toegankelijk. Op deze festivals wordt er gedanst, gezongen en zijn er veel verschillende activiteiten. De festivals zijn een uitgelezen kans om te vieren dat we in vrijheid leven.

Bevrijdingsfestivals en andere activiteiten op Bevrijdingsdag

Op Bevrijdingsdag vinden er jaarlijks volop activiteiten en evenementen plaats. De meest bekende zijn waarschijnlijk de Bevrijdingsfestivals. Deze zijn al meer dan dertig jaar een begrip in Nederland en vinden ieder jaar in elke provincie van Nederland plaats. Op die manier vieren we samen onze vrijheid. Het fijne aan deze festivals is dat ze gratis toegankelijk zijn. Natuurlijk betaal je wel geld voor consumpties, maar entree hoef je niet te betalen. Tijdens deze festivals geniet je van heerlijke live muziek en dansoptredens. Jaarlijks komen er honderdduizenden bezoekers af op de gezellige Bevrijdingsfestivals.

Naast de Bevrijdingsfestivals zijn er ook andere activiteiten en evenementen op Bevrijdingsdag. Zo vinden er herdenkingsbijeenkomsten plaats waarbij wordt stilgestaan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en bij oorlogssituaties en conflicten wereldwijd. Ook worden er op verschillende plekken in Nederland bevrijdingsvuurceremonies gehouden, waarbij het bevrijdingsvuur wordt ontstoken en doorgegeven aan andere gemeenten en landen.

Nog niets gevonden wat je graag wil doen op Bevrijdingsdag? Dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om een bezoekje te brengen aan een museum. Wanneer je kiest voor een museum met de oorlog als thema kun je meteen meer te weten komen over de Tweede Wereldoorlog.

De betekenis van vrijheid

Op Bevrijdingsdag staan we niet alleen stil bij de vrijheid die we hebben, maar ook bij de betekenis van vrijheid. Vrijheid is een universeel ideaal, dat niet alleen in Nederland, maar overal ter wereld van groot belang is. Vrijheid is niet vanzelfsprekend en moet altijd verdedigd en beschermd worden.

Daarom is Bevrijdingsdag niet alleen een dag van feest en gezelligheid, maar ook van bezinning en bewustwording. Het herinnert ons eraan dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en dat we hier zuinig op moeten zijn. Het is belangrijk om stil te staan bij de mensen die gevochten hebben voor onze vrijheid en bij degenen die dit nog steeds doen, zowel in Nederland als in andere delen van de wereld waar vrijheid nog steeds niet vanzelfsprekend is.

Kaas Nederland

De geschiedenis van Bevrijdingsdag: Vieren van vrijheid en herdenken van de oorlog

Bevrijdingsdag vindt zijn oorsprong in de bevrijding van Nederland van de Duitse bezetting op 5 mei 1945. Na de oorlog werd 5 mei aangewezen als nationale herdenkingsdag voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. In de jaren ’80 begon echter het besef te groeien dat Bevrijdingsdag niet alleen een dag van herdenking moest zijn, maar ook een dag van viering van vrijheid, democratie en mensenrechten. Sindsdien is de dag uitgegroeid tot een dag die symbool staat voor de strijd voor vrijheid en de verdediging van democratie en mensenrechten, in Nederland en wereldwijd.

Herdenking van de doden en viering van de vrijheid

Na de bevrijding heerste er een gevoel van opluchting, maar ook van rouw en verdriet. Er was behoefte aan een dag waarop men stil kon staan bij de slachtoffers van de oorlog. In eerste instantie werd 4 mei aangewezen als nationale herdenkingsdag voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Op deze dag wordt elk jaar om 20.00 uur twee minuten stilte in acht genomen ter nagedachtenis aan alle Nederlandse oorlogsslachtoffers.

In de jaren ’80 ontstond echter het besef dat Bevrijdingsdag niet alleen een dag van herdenking moest zijn, maar ook een dag van viering van vrijheid, democratie en mensenrechten. Deze dag werd daarom steeds meer gezien als een dag om stil te staan bij het belang van vrijheid en democratie in Nederland en de rest van de wereld. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei organiseert elk jaar op 5 mei het Bevrijdingsfestival, waarbij door heel Nederland feestelijke activiteiten worden georganiseerd om de vrijheid te vieren.

Sindsdien is Bevrijdingsdag uitgegroeid tot een belangrijke dag in Nederland, die symbool staat voor de strijd voor vrijheid en de verdediging van democratie en mensenrechten. De boodschap van deze dag is dat vrijheid en democratie niet vanzelfsprekend zijn en dat we ons daarvoor moeten blijven inzetten. Op 5 mei, de dag na Dodenherdenking en een aantal dagen na Koningsdag, vieren we de vrijheid die we hebben en staan we stil bij degenen die hun leven hebben gegeven voor die vrijheid.

FAQ – Veelgestelde vragen over 5 mei en Bevrijdingsdag

Is 5 mei een vrije dag in 2025?

Ja, 5 mei is in 2025 voor het eerst in vijf jaar weer een vrije dag. In veel CAO’s is namelijk vastgelegd dat 5 mei alleen in lustrumjaren – dus elke vijf jaar – geldt als een betaalde vrije dag. De laatste keer was in 2020, dus dit is in 2025 weer het geval.

Is iedereen vrij op 5 mei?

Nee, niet iedereen is vrij op 5 mei. Hoewel het een officiële feestdag is (Bevrijdingsdag), is het in de meeste CAO’s vastgelegd dat Bevrijdingsdag een betaalde vrije dag is eens in de vijf jaar.

Is 5 mei dit jaar een vrije dag?

Alleen op 5 mei 2025 is Bevrijdingsdag een officiële vrije dag. In de meeste CAO’s is vastgelegd dat 5 mei alleen in lustrumjaren, dus elke vijf jaar, geldt als een betaalde vrije dag. Dit was het geval in 2020 en zal pas weer het geval zijn in 2025.